ᒍEᔕᑭEᖇ Oᒪᔕᗩᑎ ᗩᒍEK

Bitcoin ₿⚡️

twitter.com/jesperolsanajek

Bagaimana Cara Untuk Mematikan Bitcoin?

20 May 2022

Anda tidak boleh. Bacaan Lanjut: Proof of Life oleh Gigi Bitcoin Obituaries oleh 99bitcoins How to Kill Bitcoin? oleh Steven Hay How to Kill Bitcoin oleh Basic Crypto Bitcoin Threat Model oleh JW Weatherman Let’s Destroy Bitcoin oleh MIT Technology Review How Governments could Kill Bitcoin o...

Bitcoin Ialah Wang Internet Ajaib

27 April 2022

Terjemahan berdasarkan penulisan asal oleh Gigi yang bertajuk Bitcoin Is Magic Internet Money untuk buku 21 Ways dan juga penulisan yang sama sebelum ini bertajuk Magic Internet Money. Asal-usul Keajaiban Bitcoin "Mana-mana teknologi yang cukup maju tidak dapat dibezakan daripada sihir." - Arthur ...

Jika Bitcoin Gagal...

08 February 2022

Apa yang akan berlaku jika Bitcoin gagal? Soalan ini mungkin jarang dipersoalkan. Ini apa yang akan berlaku jika Bitcoin tidak berjaya. Jika Bitcoin Gagal, Privasi Gagal Keupayaan individu untuk menghantar dan menerima nilai peer-ke-peer tanpa campur tangan kerajaan dan sistem perbankan akan hilan...

Atasi Sistem Yang Tenat Dengan Bitcoin

01 February 2022

Kita memasuki abad ke-21 dengan sistem kewangan yang tenat yang tidak sesuai untuk dunia digital yang kita diami pada hari ini. Kita sering fokus bagaimana Bitcoin boleh memberi impak kepada dunia atau bagaimana Bitcoin berfungsi, tetapi, adalah penting jika kita berundur sebentar dan cuba untuk m...

Bila dan Sekarang - ₿

19 January 2022

Bilakah masa yang terbaik untuk memahami Bitcoin? Sekarang. Bilakah masa yang terbaik untuk membeli Bitcoin? Sekarang. Sekian.

Azam Baru - Bitcoin 2022

31 December 2021

Ramai pengguna Bitcoin dan kripto - menjangkakan nilai yang didagang mencecah 100 ribu dolar A.S pada penghujung tahun 2021 dan mula dengan fasa yang baru untuk tahun 2022. Hajat hati memeluk gunung, apalah daya tangan tak sampai. Bagi saya, nilai Bitcoin terletak pada proses penerimaan orang rama...

Hiperbitcoinisasi & Hiperinflasi

01 December 2021

Pengewangan matawang Bitcoin teraruh (Bitcoin-induced demonetization) - atau dikenali sebagai hiperbitcoinisasi. Dalam erti kata yang lain, menjadikan Bitcoin sebagai wang global yang sah, mutlak, adil dan saksama dalam pelbagai aspek ekonomi. Jika proses hiperbitcoinisasi mendominasi/menguasai ekon...

Bitcoin Adalah Masa

28 November 2021

Terjemahan berdasarkan penulisan asal oleh Gigi yang bertajuk Bitcoin Is Time "Kilauan jam bertentangan di langit, mengisytiharkan masa bukan yang salah mahupun yang betul." - Robert Frost, Acquainted with the Night (1928) "Masa masih menjadi misteri besar bagi kita. Ia tidak lebih daripada satu ko...

Tebus Ganjaran - Permainan Yang Menyokong Dompet Kilat ZEBEDEE!

23 November 2021

Pernah tak terfikir macam mana lagi nak kumpulkan sats/satoshi (Bitcoin) selain daripada tukar wang fiat melalui aplikasi pertukaran atau dapatkannya melalui membuat sesuatu tugasan dan terima ganjaran yang sering kita lihat di dalam media sosial Twitter? Sebenarnya ada banyak lagi cara. Salah sat...

7 Lapisan Keselamatan Bitcoin (Sam Callahan)

19 November 2021

Terjemahan berdasarkan bebenang Twitter Sam Callahan. Seni bina Bukti Kerja Bitcoin mencipta Tujuh Lapisan Keselamatan dan berfungsi sebagai asas untuk rangkaian kewangan digital yang pertama & terhebat di dunia. Rangka kerja daripada minda Michael Saylor Bukti Kerja membezakan Bitcoin daripada se...

₿itcoin: Penjagaan Kendiri

15 November 2021

Penjagaan kendiri (self-custodial) terhadap bitcoin yang kita miliki adalah aspek yang paling penting. Penulisan yang lepas, kita baru bercakap tentang beli bitcoin melalui tempat pertukaran (exchange). Kita perlu ingat, beli bitcoin dan simpan di dalam Luno belum lagi menjadi "hak milik kita". Tem...

₿itcoin: Jalan Keluar.

14 November 2021

Pada 2 minggu yang lepas, Jesper banyak meluangkan masa untuk membaca dan belajar artikel-artikel yang berkaitan dengan Bitcoin. Sementara itu juga, Jesper membuat praktikal bagaimana bitcoin boleh digunakan dengan jumlah yang kecil melalui Rangkaian Kilat dengan membuat jemputan pemberian sebanyak ...

₿itcoin - Polos Politik

30 October 2021

Bitcoin dilihat secara meluas sebagai "mata wang yang tidak berpolitik". Doktrin Bitcoin: sulit, bebas dan berdaulat. Kecenderungan para pengguna bitcoin kebanyakannya ke arah libertarian - mendukung kebebasan, dengan ideologi yang merangkumi seluruh skala konservatif dan liberal pada masa yang sama...

Adakah ₿itcoin Mempunyai Nilai Instrinsik?

27 October 2021

Sedikit sejarah untuk kita imbas kembali. Kewujudan Bitcoin adalah sesuatu perkara yang baru, sukar difahami oleh orang ramai. Satoshi Nakamoto (nama samaran) mencipta Bitcoin oleh kerana kawalan mata wang daripada golongan elit kewangan dan meletakkannya di tangan orang biasa dan juga bertujuan unt...

Bagaimana Menskalakan ₿itcoin?

27 October 2021

Penulisan yang lepas, kita bercakap tentang perdebatan di antara bitcoin dan bitcoin cash, di mana para penyokong tegar bitcoin cash berpendapat bahawa bitcoin belum mampu untuk diskalakan dengan meluas. Banyak orang mengkritik jalur lebar rangkaian Bitcoin yang terhad dengan merujuk kepada proses p...

Perang Pemisahan ₿itcoin (fork) 2017

26 October 2021

Tahun 2017 telah datang dan berlalu, menggegarkan dunia mata wang kripto dengan sekumpulan pendatang baharu. Mereka berhasrat untuk membuat peraturan yang baharu bagi Bitcoin. Perjalanan yang berliku-liku bagi Bitcoin pada tahun itu menyebabkan berlakunya pemisahan keras (hard fork) yang ketara dari...

₿olehkah ₿itcoin digodam?

25 October 2021

Kisah Pertukaran Bitcoin Mt.Gox Mt. Gox, pertukaran mata wang kripto Jepun yang dikendalikan oleh Mark Karpelès, pernah menjadi salah satu pertukaran awal yang paling menonjol untuk pengguna awal. Platform tersebut ditutup secara tiba-tiba dan tanpa amaran pada tahun 2014, dengan kira-kira 850,000 B...

Nod Penuh ₿itcoin - "Jangan Percaya, Sahkan"

25 October 2021

Soalan yang pernah ditanyakan dan diciap di laman Twitter, "Berapa ramai yang benar-benar memahami Bitcoin?" Jawapannya adalah, kurang daripada 15,000 (anggaran di antara 12,000 ke 15,000 setakat ini pada masa penulisan). 15,000 bukan bermaksud 15,000 orang tetapi ia sebenarnya nod. PENGEDARAN NO...

"Nak ₿ahagi Sama Rata" - Halving ₿

24 October 2021

Minggu lepas, Jesper menulis tentang Bukti-Kerja, kolam perlombongan bitcoin dan penyelaras kesukaran yang mempengaruhi kecekapan dan kualiti pengiraan cincangan sehingga berjaya dan mengesahkan transaksi untuk mendapatkan bitcoin yang baru. Hari ini Jesper nak menulis pasal Halving atau pembahagia...

FALSAFAH ₿ITCOIN

22 October 2021

Tidak ada kekurangan bagi ahli-ahli falsafah ₿itcoin dan kita boleh meluangkan masa berjam-jam membaca dan mendengar pelbagai jenis pemikiran falsafah. Walaupun demikian, terdapat unsur-unsur falsafah tertentu yang bersifat universal dan banyak yang disentuh di dalam dokumen pengasas ₿itcoin, iaitu:...

Penjelasan "Proof-of-Work" (₿ukti-Kerja?)

21 October 2021

Baru-baru ini, Jesper terima banyak penjelasan tentang Proof-of-Work daripada rakan-rakan Twitter. Oleh kerana Jesper nekad hendak mencari perkataan yang sesuai bagi Proof-of-Work dalam bahasa Melayu, Jesper membuat pilihan untuk menggunakan "Bukti-Kerja". Jesper tidak pasti jika Dewan Bahasa dan Pu...

21hb UP🚀tober 2021 - 21 Juta ₿

20 October 2021

Pernah tak main permainan Monopoly ? Ataupun versi Malaysia, Saidina? Ingat tak macam mana? Bayangkan perbankan pusat seperti lelaki ni: Monopoly Man mewakili bank pusat. Pada beberapa pas yang pertama di atas papan Monopoli, kita berpeluang membeli hartanah dan komoditi lain. Pasaran terbuka, h...

Cetak Wang Kaw-Kaw - BRRR!!

18 October 2021

You all ada tengok tak website ni, https://brrr.money/ 😂😂😂? KLIK SINI. Operasi Live-stream pencairan Federal Reserve #brrr. Kalau bosan tu, klik lah website tadi, tengok lah sampai Abg Jamil mam*** berapa banyak wang yang nak dicetak tak habis-habis. Anyway, bercakap pasal wang ni bukan my fort...

Siapa Yang Mengendali atau Mengawal Selia Bitcoin ₿?

17 October 2021

Ini adalah salah satu soalan yang pertama yang sering kita dengar atau diajukan oleh "newbies" bitcoin. Seperti yang dijangkakan, soalan ini muncul sebagai kebimbangan terhadap kepercayaan: Siapa yang berada di atas Bitcoin? Adakah ini satu penipuan? Dan inilah jawapan yang paling mudah: Bitcoin tid...

Pengenalan - ʍɨֆȶɨӄ (Bitcoin ₿)

16 October 2021

Hi. Jesper ada bagitau yang Jesper akan cerita pasal Bitcoin. Serious lah nak cerita pasal benda ni? 🙄 Yer lah, lagipun Sigle ni kan dibina atas protokol Stacks. Secara tidak langsung, Stacks juga dibina atas rangkaian Bitcoin, yang memberikan kelebihan kepada protokol Stacks: privasi dan juga kese...